Vine un nou șoc pe piața muncii pentru angajatori: transparența salarială. Ce schimbări aduce în Employer Branding

  • iulie 25, 2022
  • 4 min read

• Strategiile de Employer Branding vor trebui adaptate unei noi tendințe pe piața muncii, care tocmai prinde contur în Parlamentul European.
• Angajatorii care vor „fura startul”, adoptând transparența salariilor înainte de legiferarea acesteia, vor avea un avantaj competitiv în eforturile de recrutare.

Sub incidența impunerii egalității de gen între salarii, o lege votată în aprilie de către Parlamentul European va provoca un impact uriaș pe piața muncii din România cel puțin, printr-una din prevederile care interzic explicit secretizarea ofertelor salariale și obligă firmele să facă publice nivelurile de plată individuale pe diferitele segmente de locuri de muncă.
Textul instituie, printre altele, dreptul angajaților și al candidaților de a primi informații clare și complete cu privire la nivelurile salariale individuale și medii, defalcate pe gen. De asemenea, se instituie interzicerea secretului salarial, prin măsuri care interzic clauzele contractuale care restricționează angajaților să dezvăluie informații despre salariile lor sau să caute informații despre aceeași categorie sau despre alte categorii de salarii ale lucrătorilor. (sursa)
Demersul Parlamentului European se suprapune de fapt celei mai noi tendințe în piața muncii și anume transparentizarea ofertelor salariale în cadrul anunțurilor de locuri de muncă, care începe să pună presiune pe angajatori.
Drept urmare, strategia de Employer Branding va trebui să includă de acum încolo și posibilitatea de a publica și componenta salarială atunci când sunt postate anunțuri de angajare, poate chiar înainte ca textul de lege din Parlamentul European să fie implementat în legislația românească.
Mai multe sondaje publicate deja în media conturează această nouă tendință, care va impune un efort de comunicare internă și externă pe cât de complex, pe atât de delicat. Pentru a putea face publice ofertele salariale pentru candidați, angajatorii trebuie să se asigure că acestea nu demotivează angajații actuali, loiali – o problemă inexistentă în organizațiile în care salariile sunt confidențiale și nu sunt divulgate în anunțurile de angajare.
“Este evident însă că în domeniile în care există o penurie de candidați, acei angajatori care vor arăta deschidere în acest domeniu vor avea ceea ce se numește Employer Value Proposition de calitate: un sistem transparent în care munca pe același nivel profesional este remunerată echitabil. Strategiile de comunicare internă vor trebui revizuite drastic pentru a explica oamenilor schimbarea și beneficiile acesteia”, este de părere Lori Vișa, director general V+O Communication – agenție de comunicare specializată inclusiv în comunicare internă și Employer Branding.
„Alături de munca-de-acasă, de un leadership inspirațional și alte câteva facilități preferate, transparentizarea salariilor le va da companiilor care o adoptă un nou suflu în eforturile de construire a campaniilor de Employer Branding”, consideră Lori Vișa.

V+O Communication România este o agenție multi-premiată și un catalizator al comunicării pe piața locală încă din 2006. V+O Group România oferă clienților soluții de comunicare 360 – de la strategie, creație, servicii de PR clasic și digital, social media, până la servicii pentru producția print și audio-video și organizarea de evenimente – prin intermediul companiilor Bakers Digital, V+O Communication și Unlimited Production.
V+O Communication este membră a unui grup de comunicare integrat, independent și lider în regiunea EMEA. Cu peste 130 de angajați, 110 clienți și peste 250 milioane de consumatori, agenția dorește să fie partenerul strategic pentru fiecare companie, insituție sau organizație nonguvernamentală.
Mai multe detalii pe www.vando.rowww.bakers.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *